Nekklachten

Nekklachten: Druk van buitenaf creëert druk binnenin

Daar waar je hoofd geen nee meer kan zeggen, gaat je lichaam het voor je doen.

Stress uit zich bij iedereen op een ander plek. Bij de een in zijn onderrug, de ander in zijn buik en weer een ander in zijn schouders, nek en hoofd. Die plek noemen we dan vaak onze ‘zwakke plek’.

Onze schouders bijvoorbeeld hebben bij stress veel te dragen. En veel beeldschermwerk op een niet ergonomische werkplek draagt hier ook zijn steentje bij. De schouderspieren krijgen dan te veel spanning te verwerken. En ook de aanhechtingen van die spieren op ons achterhoofd kunnen dan gevoelig worden. En dat kan doortrekken naar hoofdpijn.

Een gezond lichaam kan normaal gesproken goed herstellen van overbelasting. Net als na een intensieve sportbelasting, waarbij de spierpijn na een paar dagen weer verdwijnt. Soms komt die overbelasting te vaak voor of is hij te heftig. In het geval van de nek heeft deze niet meer het vermogen om stress op te verwerken. De wervels komen te strak op elkaar te staan, fascia en spieren raken gespannen en bandjes om de vele gewrichten in de nek raken verkort. Spanningen van buiten weerspiegelen zich zo in plekken binnenin ons lijf.

In een cranio sessie maken we eerst verbinding met die plekken. Wat voelt gespannen? Is die spanning nu nog nodig? Kunnen de fascia en spieren ontspannen en kan er meer ruimte tussen de nekwervels komen?

Door in een sessie aandacht te geven aan die plekken kunnen spanningen vrijkomen. In een sessie nodigen we plekken in jouw lichaam uit hun bewegingspotentieel weer te ervaren. Door hele subtiele bewegingen die de nek vanuit zichzelf maakt te stimuleren ontspant de nek zich verder. Ruimte tussen de wervels, die continue in beweging is kan zich vergroten. De nek kan de spanning loslaten en meer ruimte innemen. Niet voor even, maar voor lange tijd, zodat stress zich een volgende keer zich niet weer hier opslaat. Kortom ontspanning op deze manier geeft weer ruimte.

Daarnaast is het uiteraard belangrijk te kijken naar de oorzaken. Hoe zit het met de werkplek, werkhouding, pauzes, langdurig gebruik laptop of vasthouden smart phone en bronnen van werkdruk en werkplezier.

Zo kan je voorkomen dat druk van buitenaf zich van binnen laat zien. Heb jij klachten die zich (extra) laten zien bij stress. En wil jij ervaren wat cranio en coaching hierin kan betekenen? Mail of bel dan met Zee van ruimte voor het maken van een afspraak na de lock down.

Op de Universiteit van Duisburg – Essen is in 2015 een onderzoek naar de werking van Craniosacraal therapie afgerond. De uitslag is dat Cranio bij pijn, fysieke gezondheid, geestelijke gezondheid, lichaamsbewustzijn en het algemeen welbevinden ‘significante’ resultaten heeft gegeven bij nek en schouderklachten (Haller et al. (2015): Craniosacral Therapy for the Treatment of Chronic Neck Pain. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26340656/

Deel deze pagina
Geplaatst in Niet gecategoriseerd.